zaterdag 13 juli 2024

Patroonheilige Jacobus de Meerdere


Uit de Bijbel krijgen we geen duidelijk beeld van Jacobus. Zoon van de visser Zebedeus en van Maria Salome (Math. 21:56,20:21 22) met zijn broeders Johannes en Petrus behoorde hij tot de intiemste vrienden van Jezus. In 42 nC. stierf hij de marteldood.
'Herodus doodde de broeder van Johannes met het zwaard'. (Hand. l2:l 2). De rest is legende. En die legende zegt dat Jacobus na Pinksteren uit Jeruzalem vertrok om christus te verkondigen in Spanje. Hij trok al predikend naar Galicia. Jacobus keerde terug naar Palestina om er de dood te vinden. Athenasius en Theodorus vluchtten 's nachts met het onthoofde lichaam en het hoofd van Jacobus naar de kust waar men in een schip binnen zeven dagen Galicia bereikte. Ze brachten het lichaam en het hoofd van Jacobus aan wal, legden het op een steen, die zich vanzelf sloot als een sarcofaag.


800 Jaar rustte Jacobus in de groene bossen van Noordwest spanje. Een kluizenaar zag op een nacht boven een oude eik een stralende ster stil staan. In overleg met de bisschop van Padron trok men naar de plek in het bos. Toen men het struikgewas wegkapte zagen ze een kapelletje met drie graven. Op stukjes papyrus was geschreven dat het de graven waren van St. Jacobus, Athenasius en Theodorus.

De bisschop deelde het opzienbarende nieuws mee aan Alfonsus de koning van Asturias. Deze riep Santiago uit tot patroon van heel Spanje, liet een kerk bouwen boven de graven en een stadje erom heen dat de naam compostella, van campus Stellae: veld der ster. kreeg. Het was omtrent het jaar 800. Santiago is afgeleid van Sint Jacob, Sant Jago, kortgezegd Santiago. Volledig wordt het dus genoemd: Santiago de Compostella. Zijn feestdag is 25 juli.
Duizenden pelgrims komen zijn graf bezoeken. Velen trekken te voet. de z.g. pelgrimstocht, naar Santiago de Compostella.
 
Lees verder: meer informatie over H. Jacobus de Meerdere (feest 25 juli)
 

  • 1 juli 2024
Delen op: