zaterdag 13 juli 2024

Koreninformatie Lonneker

Kinderkoor Liedwienjes

Het kinderkoor de "Liedwientjes" telt momenteel 18 meiden van groep 4 t/m groep 8. Ze repeteren iedere donderdag aansluitend aan school, op school de leukste liedjes. Dit doen ze onder begeleiding van Elvera Neijland, afgestudeerd aan het conservatorium te Enschede en woonachtig in Haaksbergen. 
De vieringen waarbij hun medewerking wordt geleverd: doopvieringen, schelpjesvieringen, Palmpasen, kerstvieringen en ga zo maar door. 
Ze zingen gemiddeld één keer per maand een dienst.
De liedjes die gezongen worden gaan van het Liedboek tot Nick en Simon, van Kinderen voor Kinderen tot top-40. De kinderen leren niet alleen op de juiste toon te zingen, ze leren ook goed te luisteren naar elkaar en solo's te zingen.

Voor vragen en meer informatie: Elvera Neijland, e.neijland@hotmail.com

 Themakoor Op Toon

Ontstaan
Themakoor Op Toon is ontstaan uit het jongerenkoor De Kajuit van de Parochie Enschede Noord. Het jongerenkoor is waarschijnlijk eind jaren 60 – begin jaren 70 ontstaan en komt voort uit de 15-jarigen weken. De jeugd wilde meer aansprekende muziek in de kerk. Op een gegeven moment is vanwege de leeftijd van de koorleden de naam Jongerenkoor De Kajuit veranderd in Themakoor Op Toon. Als het jongerenkoor zong werd ook de liturgie door de koorleden verzorgd. Het was altijd een gemengd koor totdat de heren één voor één afscheid namen.
In Lonneker is in 1969 het Jongerenkoor Lonneker opgericht, net als Op Toon, ook met 15-jarigen die deelnamen aan de 15-jarigen week. In 1971 kwam de toenmalige dirigent niet opdagen tijdens een viering en werd door Pastoor Pas aan koorlid Gerard Voortman gevraagd om eenmalig de muzikale leiding op zich te nemen. Dit heeft hij vervolgens ruim 42 jaar volgehouden. Gelukkig waren er toen wat mensen die op bestaande muziek teksten maakten, aangepast op kerk en geloof. En oefening baart kunst; met de begeleiding kwam het ook goed. Net als bij Op Toon werd ook hier de leeftijd van de koorleden op een gegeven moment zodanig dat de naam jongerenkoor Lonneker veranderd werd in Together.

Hoe we samen één werden 
Toen duidelijk werd dat er in Enschede kerken moesten sluiten en zowel Op Toon als Together steeds minder leden had, is er toenadering gezocht vanuit Together richting Op Toon. De leden van Together die nog wel graag wilden blijven zingen, zijn toen bij een repetitie van Op Toon gaan luisteren om te kijken of zij ook lid konden/wilden worden van Op Toon. En in hun achterhoofd speelde de gedachte dat Op Toon dan misschien ook wel in Lonneker wilde gaan zingen. Het niveau van Op Toon maakte veel indruk tijdens die repetitie, de Togetherleden vonden het wel een enorme uitdaging!
Het nieuw samengestelde koor Op Toon heeft anderhalf jaar zowel in de Mariakerk aan de Deurningerstraat als in de Jacobus de Meerdere kerk in Lonneker gezongen totdat in januari 2016 de Mariakerk helaas definitief aan de eredienst werd onttrokken en de deuren sloot. Daarna heeft Op Toon nog wel af en toe een viering verzorgd in verschillende kerken van de Enschedese Jacobusparochie.

‘Op Toon’ zingt… 
Na verloop van tijd is het besluit genomen om ons volledig te richten op de Jacobus de Meerdere Kerk in Lonneker, die onderdeel uitmaakt van de Parochie Mariavlucht. Op Toon probeert nog altijd zoveel mogelijk zelf de vieringen samen te stellen met aansprekende teksten en bijpassende muziek. Het repertoire omvat inmiddels liederen in verschillende talen naast het Nederlands zoals: Engels, Frans, Duits, Latijn, Zweeds en zelfs Russisch en Hebreeuws. We zingen de meeste liederen 2- of 3- stemmig.
Al jaren staan we onder de bezielende leiding van Eline Harbers met de muzikale begeleiding van pianiste Astrid Aalders. Een duo waarmee het koor het zeer heeft getroffen en zij hopen dat het nog lang zo mag blijven.
Ons koor bestaat op het moment uit 18 leden, we zouden het erg fijn vinden om nog wat nieuwe leden te kunnen verwelkomen!

Repetities
We repeteren elke maandagavond (behalve in de schoolvakanties) van 19:45 tot ongeveer 21.45 uur in de Jacobsschelp en zingen meestal één keer per maand in de Jacobus de Meerdere kerk. Daarnaast hebben we een aantal rouwvieringen gezongen. Voor een huwelijksviering zijn wij ook beschikbaar, iets wij al meerdere keren met heel veel plezier hebben gedaan.

Meer informatie
Wil je graag meer weten over Op Toon? Kijk eens op onze Facebookpagina www.facebook.com/ThemakoorOpToon
Maar je mag ook bellen of mailen met onze:
 

  • 1 juli 2024
Delen op: