zaterdag 13 juli 2024

Gerardus Majella park

Achter de Gerardus Majellakerk in Overdinkel ligt een prachtig park. De paden vormen het model van een vis: de ichtus. Het park nodigt uit tot een wandeling en bezinning.

Dit park maakt deel uit van LAGA 2003; een regionaal project (vergelijk de Floriade) dat zich uitstrekt tot in Duitsland (Gronau) met diverse markeringspunten. Naast bezienswaardigheden in de regio is een van de 'religieuze' plekken die je met de fiets of met de auto kan aandoen het processiepark Overdinkel.
Dit park is vernieuwd en aangepast; de Gerarduskoepel met heidezaal, Wunnerskapel, de engekapel, de Kiekschuur met het Afrikaans houtsnijwerk (aangeboden door het aartsbisdom), het labyrint volgens Chartres met Zenit-koepel en waterbron, het kunstwerk fossielen en de gerenoveerde Roerinkpoort en Welpelopoort. Een park waar 'normen en waarden' gevisualiseerd worden en een gezicht krijgen. In het park zullen op diverse plaatsen nog kunstwerken worden gerealiseerd.

Na een plechtige eucharistieviering in de voor deze gelegenheid prachtig versierde Gerardus Majellakerk werden op zondag 5 oktober 2003, in het bijzijn van een gedeputeerde van de provincie, de heer P. Jansen, en de toenmalige burgemeester van de gemeente Losser mevr. Van den Nieuwboer-Langenkamp, de diverse onderdelen van het park ingezegend door pastoor ter Beke en deken Antonissen. In een stoet liep men onder een helder herfstzonnetje door het fraai aangelegde park, waar in het voorjaar al een nieuwe kruisweg was geplaatst.

Onder andere subsidie van de Europese Gemeenschap heeft deze renovatie mogelijk gemaakt.
Een groot grasveld voor de Gerarduskoepel in het midden van het park zal ook voor andere doeleinden worden opengesteld. Zo kan het park een rol spelen bij allerlei activiteiten in de (dorps)gemeenschap.
De renovatie van het park en het onderhoud wordt verzorgd door een grote groep vrijwilligers, de zogenaamde heideploeg. Zij hebben een steen aangeboden die op 5 oktober is onthuld. Op de steen staat: "Het Gerardus Majellapark met al zijn delen, kwam tot stand door velen".

Een park met regionale uitstraling en allure, waar jaarlijks ook de Gerardusprocessie wordt gehouden op 16 oktober of, indien door de week, op de zondag daarna.
De eerstvolgende bedevaart is op zondag 16 oktober 2022, zie onze speciale bedevaartpagina: Gerardus Majellabedevaart 

Lees ook:

  • 1 juli 2024
Delen op: