Historie
Al voor de 1e wereldoorlog breidde de industrie in de stad zich snel uit. Daarom werd een aanvang gemaakt met de bouw van de wijk Pathmos
De oprichting van een derde parochie werd steeds noodzakelijker.
Op 20 oktober 1918, kort voor het einde van de 1e wereldoorlog, kreeg de Utrechtse kapelaan A. Th. L. Hasselbach al de opdracht de bouw van een nieuwe kerk voor te bereiden.
Er werd een bouwterrein aangekocht aan de Haaksbergerstraat, tegenover het buitengoed Pathmos. De gehele wijk kreeg ook de naam Pathmos, reden om de nieuwe parochie de naam te geven van de H. Joannes van Pathmos, apostel en evangelist.
Korte omschrijving van het kerkgebouw.
In september 1921 werd de eenvoudige nieuwe kerk in gebruik genomen, gebouwd door aannemer Derksen onder architectuur van W. te Riele.Het hoofdaltaar en de doopvont werden gemaakt door de firma van Roosmalen en het Mariaaltaar door de firma Wiesman, beiden uit Utrecht.
Uit Tirol van de firma Stufflesser kwamen de beelden van het H. Hart van Jezus en van St. Jan de evangelist evenals de Piëta. De kerkbanken werden geleverd door de firma Koenders uit Enschede.
Waar komt de naam Pathmos vandaan.
Pathmos is een in de Middellandse zee gelegen eiland waarheen indertijd St. Jan de evangelist werd verbannen door de Romeinse keizer Tiberius.Voordat de wijk werd gebouwd stond midden in het redelijk afgelegen en eenzame buitengebied een buitenhuisje van de fabrikant Pieter ter Kuile.
Deze placht te zeggen als hij in de late avond vertrok van de grote sociëteit dat hij terugkeerde naar de eenzaamheid van zijn Pathmos.
Als het niet waar is , is het in ieder geval een mooi verhaal.
In de jaren vijftig breidde de stad zich steeds meer uit. De wijk Stadsveld werd gebouwd en het aantal parochianen groeide enorm.
De kerk werd veel te klein en verkeerde bovendien in steeds slechtere staat. Er werden, noodzakelijkerwijs, 7 missen gehouden, elk weekend.
In 1956 werd de H. Michaelparochie opgericht en afgesplitst van de St. Jan.
Begin jaren zestig werd al besloten om de totaal versleten kerk te vervangen door nieuwbouw. In 1966 werd de huidige kerk in gebruik genomen.
Beschrijving van het huidige kerkgebouw.
Er werd een moderne kerk gebouwd als een vlak afgedekte zaalkerk met een verhoogde, ronde middenpartij en een opengewerkte klokkentoren. Het geheel is uitgevoerd in een strakke en sobere functionalistische vorm. Na de sluiting van de Michaelkerk is het kerkinterieur ingrijpend aangepast.Kies voor vreugde, zelfs in uitdagende momenten, en overwin met een glimlach.