zaterdag 13 juli 2024

Historie

De Veldmaat ontstond rondom de rooms-katholieke Bonifatiuskerk die in 1934 werd gebouwd.

De parochie van de H.H. Bonifatius en Gezellen, zoals de officiële naam luidt, is van oudsher een hechte parochie die trots is op haar eigen kerk.
Het is ook een zeer actieve gemeenschap met veel vrijwilligers die zorgen voor de kerk, de bijbehorende tuin en het kerkhof.

Eind 1932 werd in Haaksbergen en Boekelo (St. Isidorushoeve) bekend gemaakt dat er een nieuwe parochiekerk bij zou komen.
Tot bouwpastoor werd op 21 december 1932 benoemd de uit Friesland afkomstige Jetze Brandsma. Als patroonheilige werd gekozen de HH. Bonifatius en Gezellen. De bouwtekening van de kerk en pastorie werd gemaakt door architect J.H. Sluijmer uit Enschede. De eerste steen werd gelegd op 10 september 1933. De kerkconsecratie vond plaats op 18 juli 1934 door aartsbisschop Mgr. J.H.G. Jansen.

De Bonifatiuskerk trekt de aandacht door haar Fries aandoende rode zadeldak. Het inwendige aanzicht van de kerk is uitgevoerd in schoon metselwerk met zacht-rood en geel genuanceerde stenen. Het priesterkoor is door een vlakke muur afgesloten met een schildering van Jos ten Hornuit Almelo. Tegenover de koortrap is nog een muurschildering van zijn hand te zien.

Bij het uitwendige aanzicht van de kerk heeft men er naar gestreefd een landelijk geheel te bereiken. De toren, 33 meter hoog, heeft een zadeldak zoals men dat bij oude Friese kerken veel vaker aantreft. De plattegrond van de kerk heeft een kruisvorm met 600 zitplaatsen.
Een krantenartikel over parochiekerken in Twente spreekt van een eigenaardige vermenging van stijlvormen. Vensters, galmgaten en portiek zijn in spitsbogen gehouden, maar daar midden tussendoor, prijken enkele zuiver ronde ramen. “Een hemelse lichthal” zo luidt de krantenkop.

In mei aanstaande is het 90 jaar geleden dat de kerk werd ingewijd.

  • 1 juli 2024
Delen op: