vrijdag 19 juli 2024

Historie

H. Jacobuskerk in Enschede

De kerk “St. Jacobus de Meerdere” in het hart van het centrum van Enschede, aan de Oude Markt, dateert van 1933. Veel mensen denken dat de kerk ouder is. De Jacobuskerk, die in 1864, na de grote stadsbrand van Enschede, werd gebouwd, was al in 1920 aan vervanging toe.
Voor het ontwerp van de nieuwe Jacobuskerk werd architect Hendrik Willem Valk uit Den Bosch gevraagd, die toentertijd als een van de beste kerkbouwers van Nederland werd beschouwd. Het ontwerp voor de Jacobuskerk maakte hij samen met architect Johan Sluijmer uit Enschede. Valk en Sluijmer ontwierpen een kerk met dubbele koepel, een kerk waarin duizend mensen van alle kanten zicht hebben op het altaar. De eerste steen werd gelegd door bouwpastoor W.A. Rademaker op 25 juli 1932, de feestdag van de H. Jacobus.

Na oplevering van de bouw werd de kerk op 29 juni door de toenmalige aartsbisschop van Utrecht, monseigneur J.H.G. Jansen, ingewijd. 
De Jacobuskerk behoort tot de belangrijkste gebouwen van Enschede en is sinds 1997 een rijksmonument. De gevel met Romaanse bogengang en grote roostvensters is beeldbepalend voor de Oude Markt. Het interieur doet Byzantijns aan, met name door de hoge koepels, de vele spitsbogen en de bijzondere lichtinval die een mystieke sfeer oproept.

In de kerk is beeldende kunst uit de dertiger jaren te zien, zoals de Pieta van de Haarlemse kunstenaar Mari Andriessen en een indrukwekkende serie glas-in-lood vensters gebrandschilderd door de Limburgse kunstenaar Charles Eyck. 
Ook de fraaie kruiswegstaties zijn van de hand van Charles Eyck, nu in zijn rol als beeldhouwer. 
In 1993 is in de Jacobuskerk een eikenhouten Jacobusbeeld geplaatst, gemaakt door de Oostenrijkse beeldhouwer Hans Huber. Jacobus is de stadspatroon van Enschede, ook naamgever van de parochie. 

Sedert 2004 hangt boven de midden ingang van de Jacobuskerk een goudkleurige schelp, die symbool staat voor de Camino, een Pelgrimsroute die naar Santiago de Compostella leidt. Ieder jaar maken vele Pelgrims de tocht naar de stad waar volgens de overlevering het gebeente van de H.Jacobus begraven is. De Jacobuskerk in Enschede is officieel stempelpost voor de Pelgrims. 

 

  • 1 juli 2024
Delen op: